Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Τα περισσότερα από τα σημερινά κράτη της Αφρικής δημιουργήθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πριν από αυτόν, σχεδόν το σύνολο της ηπείρου αποτελούσε εξαρτημένο έδαφος κάποιου Ευρωπαϊκού κράτους. Εξαίρεση αποτελούσαν η Λιβερία και η Αβησσυνία (σημερινή Αιθιοπία). Η τελευταία όμως καταλήφθηκε από τους Ιταλούς το 1936. Επίσης, η Αίγυπτος δεν αποτελούσε αποικία κάποιας Ευρωπαϊκής χώρας, αλλά μετά την εισβολή των Βρετανών το 1882, παρέμεινε κάτω από την διοίκηση τους, μέχρι το 1922, όπου έγινε ανεξάρτητη (22 Φεβρουαρίου). Μετά την λήξη του πολέμου, θα προκληθεί ένα κύμα κινημάτων για την ανεξαρτητοποίηση των αποικιών. Η Λιβύη θα αποκτήσει την ανεξαρτησία της το 1951, το Μαρόκο και η Τυνησία το 1956 και η Γκάνα το 1957.
Σήμερα στην Αφρική υπάρχουν 54 ανεξάρτητα κράτη (σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η Δυτική Σαχάρα, η οποία όμως δεν έχει αναγνωριστεί από όλα τα κράτη). Στα περισσότερα από αυτά υπάρχουν δημοκρατικά πολιτεύματα, αλλά είναι πολύ συχνά τα στρατιωτικά πραξικοπήματα. Υπάρχουν ακόμα εξαρτημένα εδάφη, αλλά στην πλειοψηφία τους είναι μικρά νησιά (με εξαίρεση την Θεούτα και τη Μελίγια). Τα σύνορα μερικών από τα νέα κράτη είναι ίδια με αυτά των αποικιών. Το 2001, τα 53 κράτη της Αφρικής (με εξαίρεση το Μαρόκο, που αντιδρούσε στην συμμετοχή σε αυτή της Δυτικής Σαχάρας) ίδρυσαν την Αφρικανική Ένωση.
Τα κράτη της Αφρικής χωρίζονται, από τα Ηνωμένα Έθνη, σε 5 ζώνες: Βόρεια Αφρική, Δυτική Αφρική, Ανατολική Αφρική, Κεντρική Αφρική και Νότια Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου