Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ


Τα τροπικά δάση κατέχουν περισσότερη βιομάζα από οποιαδήποτε άλλο χερσαίο οικοσύστημα. Μια νέα έκθεση στο περιοδικό Nature δείχνει ότι τα δέντρα των άθικτων τροπικών δασών της Αφρικής όχι μόνο κατακρατούν πολύ άνθρακα, αλλά πολύ περισσότερο από ό, τι πριν από 40 χρόνια - ένα ελπιδοφόρο σημάδι ότι τα τροπικά δάση θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην συγκράτηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σε ένα συνοδευτικό άρθρο, η Helene Muller-Landau, επιστήμονας στο Smithsonian Tropical Research Institute, αναφέρει ότι η κατανόηση των αιτίων αυτής της δεξαμενής άνθρακα στα δάση της Αφρικής και η επίδρασή της σε μελλοντικές προβλέψεις είναι κάθε άλλο παρά απλή.
Τα υπό ανάπτυξη δέντρα απορροφούν άνθρακα. Τα νεκρά, σε αποσύνθεση δέντρα απελευθερώνουν. Οι επιστήμονες ανέμεναν ότι τα δέντρα υπό ανάπτυξη και υπό αποσύνθεση περίπου βρίσκονταν σε ισορροπία μεταξύ τους σε ώριμα, ανεπηρρέαστα δάση, και συνεπώς τα συνολικά αποθεματικά άνθρακα των δασών αυτών να παραμένουν περίπου σταθερά. Ωστόσο, αυτό που ανακαλύφθηκε είναι ότι κατά μέσο όρο κάθε εκτάριο (100 x 100 μέτρα, ή 2,2 στρέμματα) των φαινομενικά ώριμων, ανεπηρρέαστων δασών αυξάνει τα αποθέματα άνθρακα του σε ποσό ίσο με το βάρος ενός μικρού αυτοκινήτου κάθε χρόνο. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα δάση του Αμαζονίου κατακρατούν επίσης άνθρακα, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς.

"Αν υποθέσουμε ότι αυτά τα δάση θα έπρεπε να είναι σε ισορροπία, τότε ο καλύτερος λόγος για να εξηγήσει κανείς γιατί τα δέντρα μεγαλώνουν είναι η ανθρωπογενής επίδραση στο περιβάλλον - δηλαδή το επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα μπορούσε ουσιαστικά να ενεργεί ως «λίπασμα» στην ανάπτυξή τους", αναφέρει η Muller-Landau, "αλλά είναι επίσης πιθανό ότι τα τροπικά δάση είναι ακόμα αναπτυσσόμενα μετά από ένα παρελθόν που μπορεί να περιλάμβανε πυρκαγιές ή άλλες διαταραχές. Λαμβάνοντας υπόψην τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα τροπικά δάση έχουν μια επηρρεαστεί από τη μακρά ιστορία της ανθρώπινης ύπαρξης, η ανάκαμψη από παλαιότερες διαταραχές είναι σχεδόν βέβαιο ότι αποτελεί μέρος της ικανότητας αύξησης της αποθήκευσης άνθρακα σήμερα."
Η Muller-Landau, που διευθύνει ένα πρόγραμμα για την παρακολούθηση των ισολογισμών του άνθρακα σε δασικές περιοχές, αναφέρει ότι αυτή η μόλις ανακαλυφθείσα δεξαμενή δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ή ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται επ 'αόριστον. "Αν και ακόμη δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτή τη δεξαμενή άνθρακα, ένα πράγμα ξέρουμε με βεβαιότητα, ότι δεν μπορεί να παραμείνει δεξαμενή για πάντα. Τα δέντρα και τα δάση δεν μπορούν απλώς να γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα. Με τα τροπικά δάση αγοράζουμε απλά λίγο επιπλέον πολύτιμο χρόνο, αλλά δεν μπορούμε να υπολογίζουμε σε αυτά ότι θα συνεχίσουν να αντισταθμίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μέλλον", αναφέρει χαρακτηριστικά.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου